Esinejad 2014

Eesti Aiandusliidu Visioonikonverentsi esinejad

Ruve Šank, Põllumajandusministeeriumi välissuhete osakonna juhataja.
Põllumajanduskogemus pärineb Rapla rajooni Mitshurini nimelise sovhoosi mõneaastasest direktori asetäitja ametist kaheksakümnendatel. Põllumajandusministeeriumis on töötanud alates 1991.a, peamiselt tegelnud välissuhetega nii osakonnajuhataja kui asekantslerina. On läbi rääkinud Eesti WTO ja EL-ga vabakaubanduslepingu ja  liitumise põllumajandusosa, seejärel olnud Eesti esindaja WTO, hiljem FAO juures. Rahvusvaheliste organisatsioonide eksperdina on olnud missioonidel Kiievis, Krimmis, Tadžikistanis ja Põhja-Küprosel. Isiklik kokkupuude aiandusega pärineb hobi-aiandusest kümnekonna viljapuu ja samapalju marjapõõsastega nagu enamikul Eesti aiandustoodangu tarbijatel.

Ants Noot, Põllumajandusministeeriumi kantsler. Ta lõpetas 1993. aastal Eesti Põllumajandusülikooli ökonoomika ja ettevõtluse eriala. Ta on töötanud juhtivatel ametikohtadel panganduses aastatel 1993-1994 ja Rahandusministeeriumis aastatel 1994-1997. Kuni Põllumajandusministeeriumi kantsleriks nimetamiseni juhtis Ants Noot aktsiaseltsi Hansatee Finants.
Ants Noot juhib põllumajandusministeeriumi struktuuriüksuste tööd ja korraldab ministeeriumi valitsemisala valitsus- ja riigiasutuste tegevust alates 21. aprillist 1999. a.

Dr. Jos Schellaars, Hollandi suursaadik Eestis. Jos Schellaars on lõpetanud Rotterdami Erasmuse ülikooli majandusteaduse vallas ning 1981. aastast töötanud Hollandi Välisministeeriumis. Ta on teinud diplomaaditööd lisaks Haagile Prahas, Dakaris, Jakartas, aga ka näiteks Viinis OECD juures. Enne Eestisse tulekut 2013. aastal töötas ta pikemalt Vietnamis.

Helir-Valdor Seeder, Riigikogu liige. Lõpetanud EPA majandusteaduskonna põllumajanduse ökonoomika eriala 1990 aastal. Töötanud Viljandi maakonnas erinevatel ametikohtadel, sealhulgas Viljandi linnapea ja maavanemana.Riigikogu X koosseisu ja rahanduskomisjoni liige 2003-2007; põllumajandusminister 2007-2014; Riigikogu XII koosseisu liige 2014 – .

Raivo Külasepp, Grüne Fee Eesti ASi tegevjuht, Aasta Põllumees 2012. Lõpetanud EPA elektriinsenerina ja on töötanud Luunajs üle 30 aasta. Grüne Fee kasvumajades toodetakse aastas ca 2500 tonni värsket kurki ja ca 8,55 mln ühikut salatit ja maitserohelist. Grüne Fee Eesti kasutab uudseimat tehnoloogiat Baltikumis. Kasvuhooneid on firmal ligi 6 hektaril.
Paavo Otsus, Aran PM OÜ juhataja ning 8 aastat kogemust UK ühest suurimast ja kaasaegsemast põllumajandusühistust – The Co-operative Farms  (Farmcare Ltd).

·       The Co-operative Farms – 20,000 ha, käive 60 miljonit eurot

·       Rosemount Farm – “Farm business of the year 2012” võitja. Grupi maasikafarm 400ha, millest maasikad 45ha, toodang 1300 tonni 2013, käive 4.5 miljonit eurot + pakkimiskeskus käive 0.5 miljonit eurot

·       ASF – turustusgrupp, käive natuke alla 100 miljoni euro

·       2012 aastal “Manager recognition “ auhind,

·       2013 aastal artikkel minust “Succesful agricultural career” Young Farmers Club ajakirjas

Tööülesanded: Farmi ja pakkimiskeskuse tööoperatisoonide juht. Tegevuse planeerimine ja koordineerimine, eelarved, kulude kontroll, mõõtmine ja analüüs, farmi ja pakkimiskeskuse KPI-de (Key performance indicator) väljatöötamine, jälgimine ja kontroll, tööjõukulud 1.8 miljonit eurot, tööliste küla (400 inimest 2014) juhtimine.  Lisaks erinevate projektide ja mudelite (ROCE – return of capital employed) koostamine marja-ja puuviljaosakonnale ning tippjuhtkonnale

Ronald Brand. Director of Horticept BV Netherlands and Commercial Director of Floreac NV Belgium
Ronald Brand vastutab müügi, ostu ja müügikontseptsioonide väljatöötamise eest Floreac Grupis. Ronald on õppinud personalijuhtimist ja organisatsiooni käitumist Rotterdamis. Peale kooli lõpetamist on ta töötanud erinevates rahvusvahelistes ekspordiga tegelevates ettevõtetes müügijuhina. 10.aastat tagasi alustas oma ettevõttega – Horticept, mis tegeleb peamiselt õuetaimede müügiga ja müügikonseptsioonide väljatöötamisega erinevate Euroopa aianduskeskuste jaoks. Viis viimast aastat on Horticept ja Floreac teinud tihedat koostööd varustades nii toa- kui õuetaimedega kõiki suuremaid aianduskeskusi ja aianduskeskuste gruppe  Euroopas vt lähemalt http://www.horticept.nl ja www.floreac.com

Egbert Roozen, Hollandi Maastikuehitajate Liidu direktor.

Egbert Roozen arvates ei saa aiakujundust vaadelda kui vaid dekoratsiooni. Hästi kujundatud keskkond loob elu kvaliteeti, sh tervist bioloogilise mitmekesisusega. Rahvuslikul ja Euroopa skaalal on haljastusest kasu näiteks kliimamuutuste stabiliseerumisel. Kuidas saame ehitada rohelist ja jätkusuutlikku linna? Millised võimalused on aednikel ja maastikuehitajatel sellest perspektiivist lähtudes? Egbert esindab ühtlasi organisatsiooni Roheline Hollandi Linn (The Green City Holland) ja on lähedalt seotud Floriade organisatsiooniga. Visioonikonverentsil selgitab ta enda visiooni rohelisest linnast ja näitab mõningaid praktilisi näiteid.

Ivan Casteels, Consulting-grow tech&applications, Saint-Gobain Cultilene B.V.

Ing. Ivan Casteels nautis aiandusalase hariduse saamist HAS ‘s-Hertogenbosch. Ta on töötanud mitmetel positsioonidel tehnilise ja toote nõustajana DLV-s, toote ja tehnikajuhina Microflor NV (noortaimede osakond Floreacis Belgias), konsultandi-planeerijana Põllumajandusministeeriumis (taimekaitseosakonnas),

Head Grower & purchasing at Zealandia Horticulture (New Zealand). Ivan alustas tööd Cultilene 2009 a arendusosakonnas. Paari aasta pärast vastutas ta Ida-Euroopa, Mehhiko, Austria, Ungari, Balkanimaade ja Kasahstani müügi eest. Alates 2014 aastast on Ivan vastutav müügiedenduse eest kogu maailmas.

Aivar Haller, Haller & Haller juhtimiskonsultant ja mentor

Aivar Haller on sotsiaalne ettevõtja, kes pidanud ameteid näitlejast kirjaniku ja õpetajani, asutanud Eesti esimese spordikaupluste keti West Sport ja külvanud Nike International ideoloogiat Baltimaades. Olnud ja on tänaseni mitmete ettevõtmiste nõukogus ja juhatuses (Sportland, Tallinna waldorfkool, Olümpiaakadeemia, Kiviõli Seiklusturismikeskus, Eesti Lastevanemate Liit). Aivar on olnud mentorina abiks paljudele tippsportlastele ja -juhtidele ning aidanud üles ehitada mitmeid edukaid meeskondi (Vain ja Parterid, TNT Worldwide Express, Microlink, BDA Consulting, Microsoft Eesti, Nord Varaliising, ENTRUM jne).